кликните да бисте омогућили зумирање
Учитавање...
Нисмо нашли резултате
отворите мапу
Поглед Роадмап Сателит Хибрид Терен Моја локација Цео екран Прет Следећи
Резултати претраге

Шта посетити у Будви

Поставио reSTAY на 28 августа, 2022
0

Енергичан град светлих утисака, активног одмора, ноћних клубова и барова. Главно богатство Будве је више од двадесет плажа – Будванска ривијера! Пет се налази у оквиру града, остали су у приградским насељима: Јаз, Трстено, Бечићи, Пржно су препознати као неки од најчистијих. Ваше слободно време биће концерти и локални наступи на отвореном. Будва је туристички мегалополис са пуно енергије, па ако тражите мирно место, овај град дефинитивно није за вас.

За вашу активну децу наћи ћете аквапарк изнад града, као и водене паркове на обали мора. Много водених скутера, вожње падобраном иза чамца изнад мора, па чак и параглајдинга изнад целог града. Другим речима, не морате да напуштате град да бисте радили било какве активности на отвореном. Наравно, можете и напустити град и наићи на картинг, рафтинг, јахтинг, кајак, као у сваком граду на Црногорском приморју.

Будва и Стари град Будва, Црна Гора.
© Ildi, Balint & Jasmin / Будва и Стари град, Црна Гора.

Љубитеље старих времена, пак, привући ће Стара Будва, где можете лутати уличицама грчко-венецијанске-турског наслеђа. Будва је од УНЕСЦО-а призната као споменик архитектонске антике. У уским калдрмисаним улицама наћи ћете бројне сувенирнице, кафиће и барове, као и многе знаменитости попут музеја и цркава. Стари град Будва можете видети за мање од сат времена. И наравно, локално вино ће вас пронаћи да поправите своје шетње на свежем морском ваздуху изнад живог историјског споменика под ведрим небом. Недалеко од Старог града је градска плажа Морген.

На морској страни Старог града налази се величанствена цитадела, позната и као Тврђава Свете Марије. Ово средњовековно утврђење из 15. века остало је нетакнуто упркос земљотресима. Саграђена је да заштити Будву од најезде мора. Био је опремљен свиме потребним да издржи дугу опсаду. Данас је чувар историје Будве и отворен за јавност. У унутрашњости се налази библиотека, ресторан и осматрачница са панорамским погледом на град и море. Улаз у цитаделу кошта 3,5 евра по особи.

Ако посетите главну градску плажу, Словенску плажу, сматрајте да сте били у Сочију у Русији. Уштедећете на улазници да видите Русе како се опуштају на шљунковитој плажи, тако да је добра идеја. Непосредно преко пута Словенске плаже, километар даље, налази се острво Св. Николас. Нажалост, овде нема хотела, али има плажа и неколико кафића.

Ако не знате где да одседнете у Будви – можете користити претрагу на нашем сајту. Изаберите опцију “Budva” и кликните на “Наћи”.

Острво Свети Стефан

Локација коју је немогуће не посетити – је острво Свети Стефан, повезано вештачки створеном превлаком са обалом. Мало позадине: некадашње рибарско село, као резултат успешне битке са Отоманским царством 1442. године, одлучено је да се на острву подигну црква и тврђава у част Стефана Првомученика. Село је постало трговачки центар и саобраћајно чвориште за време Венецијански републике. Почетком КСИКС века било је 100 кућа и више од 400 становника. После економске кризе 1955. године, последњих 20 становника је пресељено, а острво је реновирано у луксузни комплекс одмаралишта.

Острво Свети Стефан у Црној Гори.
© reSTAY / Острво Свети Стефан, Црна Гора.

На острву се налази хотел са 5 звездица „Аман Свети Стефан Исланд“, у коме су одседале познате личности из целог света: Боби Фишер, Карло Понти, Софија Лорен, Клаудија Шифер, Кирк Даглас, Силвестер Сталоне, совјетски космонаут Јуриј Гагарин. Други хотел је Вила Милочер, некадашња летња резиденција краљице Марије од Југославије (1922 – 1934). Цене на острву могу достићи и 6.000 евра за једно ноћење. На копну, поред Милочерског парка (обавезно га посетите), налази се Вила “21”, најскупља вила на јадранској обали, цена смештаја у њој се одређује лицитацијом. За 2022 годину, улаз на острво је бесплатан.

Петровац

Некада мало рибарско село, данас је Петровац веома популаран туристички град са локалним животом. Веома мали град има ћорсокак и чини се да уопште нема аутомобила. Постоје две плаже са чистом плавом водом, једна је место за журке, које због младих људи и доста пива подсећа на обалу Тајланда или Балија, а друга је бешумна градска плажа уз кеј. Кеј, затрпан зеленим палмама и расцветаним олеандерима, изненадиће вас разноврсним продавницама сувенира, кафићима и ресторанима.

Петровац - поглед са венецијанске тврђаве Кастело
© reSTAY / Петровац, Црна Гора.

Фотографија ресторана коју видите је преузета са венецијанске тврђаве “Кастело” са које се пружа невероватан поглед на град. Петровац се може похвалити својим древним црквама, па чак и јединственим римским мозаицима. Посебно треба поменути живописно шеталиште – туристичку руту уз литицу која подсећа на парк због ноћу осветљеног фењерима и бројних тунела.

Од забаве ту је вожња кајаком, укључујући посету пећини, тениски терени и параглајдинг. У Петровцу је настала локална отворена заједница отворених и пријатељских туриста, који ће радо дочекати нове госте. Све ово заједно ствара јединствену атмосферу која тера људе да се изнова враћају у Петровац.

Оставите одговор

Ваша емаил адреса неће бити објављена.

  • Advanced Search

    0 € до 10000 €

    Више опција претраге

Упоредите огласе